9 Aralık 2011 Cuma

İSTANBUL SERBEST MİMARLAR DERNEĞİ

JAN29


İstanbul Serbest Mimarlar Derneği 1985 yılında Ankara'da kurulmuş olan Türk Serbest Mimarlar Derneği'ne (TSMD) paralel bir kardeş dernek olarak 2003 yılında İstanbul'da kuruldu. Bu oluşumu, İzmir Serbest Mimarlar Derneği'nin kurulması izledi.

Bu 3 dernek hedef olarak, ileride kurulacak başka bölgesel Serbest Mimarlar Dernekleri ile bir Birlik çatısı altında buluşmayı ve böylece ülke çapında etkin ve güçlü bir Sivil Toplum Kuruluşunu yaşama geçirmeyi öngörüyor.
TMMOB Mimarlar Odası üyesi serbest mimarların bu yerel kurumsal yapılanma ile;
- Küreselleşen Dünya ve Avrupa Birliği ile ilişkiler düzlemindeki "Temsilinde" daha etkin olabileceği,
- Merkezi ve yerel yönetimlerin karar verme süreçlerine, taraf olarak "Katkıda bulunabileceği",
- Kamuoyu ve medya ile ilişkilerde daha yaygın bir "İletişim kurabileceği", öngörülüyor.

İSTANBULSMD'NİN KURULUŞUNU TANIMLAYAN KAVRAM VE İLKELER ŞÖYLEDİR:

MİMARLIK:
İnsan ve toplumun gereksinmeleri için, ulusal ve evrensel kültür bağlamında mekansâl çözümler üretme amacına dönük olarak, düşünceyi tasarıma, tasarımı yapılı biçime ve yapılı çevreye dönüştürme sürecidir.

SERBEST MİMARLIK:
Mesleki etkinliğini kendi sorumluluğu altında ve bağımsız olarak; Etik, Niteliklilik, Çağdaşlık, Sorumluluk ilkeleri ile sürdürmektir.

İSTANBUL:
Bugün İstanbul, nüfus yoğunluğu ve çeşitliliği, kültürel birikimi, ekonomisi, dinamizmi, karmaşıklığı, yapılaşması ile küresel bir metropoldür.
Ülkemizdeki mimarların, mimarlık okullarının, öğrencilerinin, öğretim üyelerinin büyük çoğunluğu da bu metropoldedir.
Aynı zamanda büyük bir yapılaşma talebi, buna koşut olarak sürekli, esnek, yaratıcı çözümler öneren planlama, çevre düzenleme, projelendirme gereksinmesi de vardır İstanbul'un.

İstanbul küreselleşen ilişkiler sistemi içinde Türkiye'nin dış dünya ile kurduğu ve artarak kuracağı ilişkilerde de her anlamda ön cephede yer almaktadır.

MESLEK ETİK'İ (MESLEKİ AHLAK VE DAVRANIŞ İLKELERİ):
İstanbul Serbest Mimarlar Derneği'nin üyeleri, mesleki ilişkileri ve etkinlikleri sürecinde; mesleğin kabul görmüş evrensel etik kuralları çerçevesinde davranmayı taahhüt ederler.

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More